Alanya Porselen Kron

Porselen Kron Nedir?

Porselen kron ağızda az sayıda diş eksikliği olduğunda  komşu destek dişlerin küçültülmesiyle köprü şeklinde ya da tek veya birkaç dişte aşırı çürük ve ya renklenme varlığında dişleri küçültüp laboratuvarda hazırlanarak dişlere yapıştırılan sabit protezlerdir.

Hangi Durumlarda Dişlerin Kronlanması Gerekir?

  • Dişte çürük ya da travma nedeniyle aşırı doku kaybı varsa
  • Dişte geri dönmesi mümkün olmayan bir renklenme olduğunda
  • Şekil bozukluğu olan dişlerde
  • Dişlerde ki estetik görünümü düzeltmek gerektiğinde
  • Kanal tedavisi görmüş zayıf dişlerin korunması amacıyla
  • İmplantların ağızda işlev görebilmesi için

Porselen Kron Çeşitleri Nelerdir?

  • Metal destekli porselen kron
  • Zirkonyum destekli porselen kron
  • Empress (full seramik) porselenler kron
  • Porselen laminate (yaprak) kron

Porselen Köprüler Hangi Durumlarda Uygulanır?

Bir veya birden fazla diş eksikliğinde komşu dişlerden destek alınarak aradaki boşlukların doldurulması için yapılan kron çoklu kronlardır.
Köprünün uygulanmasında, eksik dişin oluşturmuş olduğu boşluğun iki yanındaki dişler (doğal dişler ya da implantlar) kuronlarla kaplanır ve boşluğu dolduracak olan yapay diş de bu kuronlar arasında yer alır.

Ağızda Dişsiz Boşluklar İmplant ya da Köprü ile Doldurulmadığında Ne Gibi Sorunlar Oluşur?

Eksik dişin yarattığı boşluklar diğer dişlerin buraya kaymasına ya da dişin yerinde dönmesine ve ağzın kapanması gibi sorunlara neden olabilir. Bu eksik dişler yüzünden diş eti hastalığı ve temporomandibular (çene eklemi) eklem sorunları ile sıkça karşılaşılabilir. Ortaya çıkan diğer sorunlar ise, çiğneme eksikliğiyle yaşanan sindirim bozuklukları ve rahatsızlıklarıdır. Kaybedilen dişin konumuna göre kişide konuşma bozukluğu ve estetik sorunlar gündeme gelebilir.

Porselen Kron Kullanımında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Porselen kronların temizliğine dikkat edilmesi uzun ömürlü olmaları açısından çok önemlidir. Özellikle protezlere destek olan dişlerin kenarlarının, diş etinin diş fırçalama sırasında iyi temizlenmesi gerekir. Dişler her gün iki defa fırçalanmalı ve bir defada diş ipi kullanılarak temizlenmelidir.  Burada önemli olan dişlerin ve diş etinin arasındaki plak temizliğinin iyi yapılmasıdır. Porselen kronların kırılmasını ve zarar görmesini engellemek için, beslenmede sert maddelerden kaçınılmalı ve çiğnenilmemelidir. Diş doktorunu rutin olarak ziyaret ederek, sürekli olarak kontrol altında olmaya dikkat etmelidir.

Porselen Kronların Ömrü Ne Kadardır?

Porselen kronlar yaşam boyunca kullanılabilir. Fakat bazen kronda yerinden oynamalar olabilir ve kronların düşmesi söz konusu olabilir. Porselen kronun daha uzun ömürlü size hizmet etmesi için yapılması gereken en önemli şey, ağız sağlığının en iyi şekilde korunmasıdır. Dişlerin her gün iki defa florlu diş macunuyla fırçalanması, diş ipi kullanılması sayesinde dişlerin ve diş etinin sağlığını korumak mümkündür. Bu arada 6 aylık rutin diş doktoru ziyaretleri ihmal edilmemelidir.