Alanya Hareketli Protez

Hareketli Protezler

Kısmi (ağzın sadece bir bölümünde ki) ya da total (komple) diş eksikliklerinde kliniğimizde sıklıkla uygulanan hastanın isteği zaman rahatlıkla takıp çıkarabildiği ve üzerinde eksik dişlerin yer aldığı apareylerdir. Bu protezler diş destekli olabildiği gibi implant destekli de olabilmektedir.

Kaç Tür Hareketli Protez Vardır?

Klasik parsiyelprotezler: Tutuculuğunu ağızda kalan dişlere tutunan kroşe (çengel) ile sağlayan hasta tarafından rahatlıkla takılıp çıkarılabilen protezlerdir.

Hassas bağlantılı protezler: Tutuculuğunu ağızda kalan doğal dişlere yapılan porselen kuronlardan (kaplamalardan) alan kroşesiz (çengelsiz) hareketli protezlerdir.

Total (tam) protezler: Dişlerin tamamının eksik olduğu hastalara uygulanan takıp çıkarılabilen apereylerdir.

İmmediat protezler: İmplant yapılacak olan ve ya bütün dişleri çekilecek hastalara cerrahi işlem sonrası hemen uygulanan geçici hareketli protezlerdir.

Teleskop (diş üstü) protezler: Ağızda var olan, bir süre sonra çekimi düşünülen diş veya kök üzerine uygulanan tutuculuğunu protezin içinde kalan dişlere yapılan başlıklardan alan hareketli protezlerdir.

Hasta Açısından Avantajları Nelerdir?

Hareketli protezlerin yapımı için ağızda kalan dişlerin uyuşturulmasına ve kesimine ihtiyaç yoktur. Ayrıca implant ve kron tedavi seçeneklerine göre daha hızlı ve ekonomiktir. Diş kayıplarına bağlı olarak oluşan estetik ve fonksiyon problemleri hızlı bir şekilde giderilebilir. Hasta istediği zaman protezini çıkarıp, temizliğini oldukça rahat bir biçimde yapabilir.

Dezavantajları Var mıdır?

Hareketli protezlere alışmak ilk başlarda zor olabilir. Ancak zamanla kişi protezleri kabullenecek ve kolay kullanacaktır. İlk takıldığında yemek yeme, konuşma, protezi ağızda tutma ve çiğneme gibi  fonksiyonlarında zorlanmalar yaşanabilir. Hasta proteze alıştıkça problemler azalacaktır. Ayrıca hareketli protezler zamanla aşınıp kırılabilirler. Çene uyumunu kaybeden protezlerinin değiştirilmesi gerekebilir.

Hareketli Protezlerin Kullanımında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Protezler ilk yapıldığında daha hızlı alışabilmek için 24 saat kullanılabilir. Fakat daha sonra geceleri çıkarmak hem protezin kontrolünün kaybedilmemesi hem de ağız içi yumuşak dokuların dinlendirilmesi açısından oldukça önemlidir. Bakımında yumuşak fırça ve de sabun oldukça yeterlidir. Protezin temizliği soğuk suyla yapılmalı ve de ağızda olmadığı süre boyunca temiz bir kapta su içerisinde bekletilmesi gerekir. Yeme ve çiğneme esnasında olabildiğince tek taraflı değil çift taraflı çiğneme protezin daha stabil kalmasını sağlayacaktır. Vuruk ya da normal dışı protez oynamalarında mutlaka hekime kontrole gidilmelidir.

Yapımı Kaç Seans Sürmektedir?

Yapılan hareketli protezin türüne göre tedavi 3-6 seans arası sürmektedir.

Hareketli Protezler Ömür Boyu Kullanılabilir mi?

Protezin ömrü yapımında kullanılan malzemeye ve de kullanım hassasiyetine göre değişir. Yılda bir kere hekim ziyaret edilip protez tekrar değerlendirilmelidir. Uygun şartlarda hijyenik açıdan 5-10 sene de bir yenilenmesi tavsiye edilir. Bu süreyi uzatmak hastanın ağız hijyeni alışkanlıkları ile doğrudan ilişkilidir.